WIE IK BEN

Hans Vonk | Filosofische PraktijkIk ben Hans Vonk, geboren in Amsterdam en ik woon en werk hier nog steeds. Sinds 2013 heb ik
mijn eigen filosofische praktijk. Ik voer zowel individuele als groepsgesprekken met mensen die zichzelf vragen stellen over wie ze zijn en wat ze willen. Het gaat daarbij over het krijgen van inzicht in de eigen vragen, het onderzoeken van dilemma’s en zelfreflectie.

STUDIE EN VERVOLGOPLEIDINGEN

Na de middelbare school heb ik sociale geografie gestudeerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), met de specialisatie onderwijsgeografie en ecumenologie. Sinds mijn studie heb ik verder gewerkt aan mijn persoonlijke ontwikkeling door het volgen van een opleiding vertrouwenspersoon, een leergang organisatieontwikkeling en coachings- en communicatietrainingen. Ook heb ik een opleiding mediation gevolgd. Een aantal jaar geleden ben ik begonnen met cursussen filosofie bij het Instituut voor Wijsbegeerte in Amsterdam. In 2011 nam ik deel aan de beroepsopleiding tot filosofisch consulent/filosofische praktijk bij de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) te Leusden. Na de afronding in 2012 heb ik samen met de eerste groep cursisten en docent en filosoof Harm v.d. Gaag het Gilde van filosofisch practici opgericht. Aansluitend volg ik nog supervisie bij Harm. Het afgelopen jaar volgde ik op de ISVW cursussen oosterse filosofie, een verrijking van mijn mogelijkheden. Begin 2014 heb ik de opleiding Ethiek afgerond, ook op de ISVW, gegeven door Jan Flameling. Naast een bestudering van verschillende ethische benaderingswijzen, wordt ook de bruikbaarheid onderzocht van praktische toepassing van het ethisch stappenplan en morele dilemma training.

WERK

In 1976 ben ik begonnen als aardrijkskundedocent op het Calandlyceum in Amsterdam West. Na 10 jaar lesgeven werd ik decaan en ontwikkelde ik deze functie tot die van studieleider: niet alleen verantwoordelijk voor de keuzebegeleiding, maar ook voor begeleiding van leerlingen met resultaat- en/of sociaal-emotionele problemen. Ook werd ik vertrouwenspersoon en coach voor leerlingen en docenten. Ik verzorgde trainingen gesprekstechnieken voor collega’s en cursussen ‘wie ben ik’ voor leerlingen. Augustus 2015 ben ik gestopt met werken op het Calandlyceum en mij geheel gaan wijden aan mijn filosofische praktijk.

FILOSOFISCHE PRAKTIJK

De keuzeproblematiek voor jong en oud is de laatste jaren steeds ingewikkelder geworden. Het besef dat verdieping in de eigen waarden en reflectie op jezelf een steeds noodzakelijker voorwaarde is om verantwoorde keuzes te maken, heeft mij ertoe gebracht me te ontwikkelen tot filosofisch practicus en in november 2013 mijn eigen praktijk te beginnen. In eerste instantie voerde ik vooral individuele gesprekken, inmiddels werk ik ook met groepen. Naast keuzeproblemen worden kwesties besproken betreffende werk,  liefde en relaties, levensvragen en zingeving, kortom over van alles waar een mens zich het hoofd over kan breken. Ik voer Socratische gesprekken met groepen studenten, collega’s en belangstellenden en ik geef workshops praktische filosofie en ethische dilemma training.

Sinds oktober 2015 ben ik aangesloten bij het Steunpunt van de Academie voor levenskunst. De Academie heeft een rijk aanbod van activiteiten en diensten die allemaal bijdragen aan het ervaren van een zinvol leven. Ze wil een vrijplaats zijn voor het stellen van vragen die werken aan het ontwikkelen van een filosofische levenshouding.

CONTACT

Wil je eens kennismaken tijdens een intake of heb je een andere vraag over het filosofische gesprek? Bel 06 24 80 83 17 of vul het formulier in en stel je vraag.

Je naam (verplicht)

Je email (verplicht)

Je telefoonnummer

Stel hier gerust je vraag. Of vul je adresgegevens in en geef aan hoeveel folders je per post wilt ontvangen.

 

De gesprekken vinden meestal plaats bij mij thuis in Amsterdam.
Mocht je voorkeur uitgaan naar een andere locatie dan bespreken we dit.

Mijn adres:
Sumatrakade 1343
1019 RN Amsterdam
06 24 80 83 17